Välkommen

Liridon Elezaj
 

En erfaren heltids bryggare som bryggt över
542 000 liter öl, and stil counting.
 Älskar dryck i alla dess slag, inte minst vin och mat i kombination.

Att utforska för att förstå och sedan utnytja kunskapen om hur man på bästa möjliga sätt kan avnjuta dryck är någonting som jag ständigt strävar efter och jobbar för att dela med mig utav. Dryckesprovning handlar om att utveckla kommunikationen mellan näsa, tunga och hjärna. För nybörjare är inte dessa kunskaper fullt utvecklade. Just därför blev vårt mål att skapa en lärorik och trevlig läsning som passar den nyfikne men även dig som vill utöka dina kunskaper. Tillsammans med Arvid Eriksson driver vi Smakförmedlarna med mottot att ta fram den perfekta presenten för alla nyfikna livsnjutare där ute. Jag hoppas att ni är lika förväntansfulla som vi är. 


Its not just an object of  pleasure,  but an object of  knowledge, and the pleasure depends on the knowledge.  - Roger Scruton

Anders Bennsten
 

Anders  är en hängiven ölbryggare och vägen till den goda ölen har gått hela jorden runt. I början på förra seklet så reste jag mycket i arbetet med Asien som bas där jag också bodde under långa perioder och uppskattade mycket att njuta av lokal mat. Asien har många helt fantastiska kök men då de ofta är mycket kryddstarka och passar dåligt ihop med vin så blir öl det naturliga valet om man inte vill dricka grönt te eller vatten.

Men via resor till USA fick jag (i Orlando av alla ställen) smak på Craft Beer och den starka IPA:n med färska amerikanska humlen knockade mig i dubbel bemärkelse – Att humle kunde smaka så här, högaromatiskt med toner av tropisk frukt, citrus och tallbarr. Sedan dess sjunger jag humlens lov och enda sättet att då förtiden få uppleva det igen var att börja brygga själv, till den grad att jag nu arbetar med det på heltid.

Även om humlestinn öl ligger mig varmt om hjärtat uppskattar jag de flesta ölstilar, alltifrån en välgjord modern lager eller en lite skitig Beligisk Bière de garde, till en Imperial Russian Stout, huvudsaken är att den är välgjord och med omsorg om råvarorna. Det fantastiska med öl är att det finns en öl som passar till alla tillfällen och tillsammans med all mat, ett anspråk som få drycker kan göra.
Artiklar

Vad är vin?

Vad är öl?